Rörelser i mörkret

Om skapande och om att vara sökande


Öl i kylen

Det är tidig sommar 2012 . Fotbolls EM är i full gång. Johans fru är föräldraledig och har tagit med sig barnen till deras morfar. Johan är därför själv hemma. Det är dubbla känslor. Saknad, stor saknad över att inte få träffa dem. Få vara med dem. Se vad de gör, hur de mår. En saknad som ibland gör fysiskt ont i i honom. En saknad som han själv inte har varit beredd på. För den andra känslan är nämligen frihet. Att han är fri att göra som han själv vill. Bara ha sig själv att tänka på, sin egen vilja att rätta sig efter. Johan har sett fram emot den här ensamma veckan rätt länge just för att få uppleva och känna den här friheten. Nu när den är här kan han inte njuta av den för han känner saknad. De dubbla känslorna. Johan försöker intala sig själv att det rör sig bara om en vecka och att han ska passa på att ta tillvara på den här veckan. Kolla på alla fotbollsmatcherna. Dricka öl och sova i soffan. Sova i soffan är något han alltid gillat men som han aldrig gör. Vad skulle frun säga, vad skulle barnen säga om han sov på soffan? Det skulle bara vara konstigt och svårt att förklara. Det är något Johan gillat sen han var barn. Själv förklarar han det med att få vara uppe länge, vara ledig och inte behöva gå och lägga sig. Bryta lite mot reglerna och göra det man själv vill. Ett ganska klent sätt att bryta emot reglerna och hur ska han förklara det? Nej, bättre då att passa på att leva ut sina små egenheter när han är själv hemma. Slippa allt vad förklaringar innebär, bara göra. Johan kommer hem från jobbet. Klipper gräset. Går sen in och gör iordning en sallad till sig. Äter den tillsammans med en tillbringare med kallt vatten på altanen. Ringer sen frun och får dagens rapport. De har kommit fram och resan har gått bra. Lite stökigt på tåget ett tag men annars lekte barnen mest med surfplattan. Morfar hämtade dem på stationen och nu satt han och läste saga för dem. Johan tycker om att höra att de har det bra. Han berättar för frun hur mycket han saknar dem. Vi har precis åkt, menar hon och tycker att han både är gullig och lite töntig på samma gång. De ringer av. Johan grejar i köket en stund och förbereder sig sen för kvällsmatchen. Det är något visst med fotbolls em och vm. Något helt annat än klubbfotboll. Framförallt när Sverige är med. Det är helt enkelt väldigt spännande. Imorgon spelar Sverige. Mer nervöst då. Ikväll är det lugnt. Bara att njuta. Johan plockar fram ölkorv, öl, chips och jordnötter. Han har en bra kväll. Äter lite för mycket jordnötter och mår en aning illa när han stänger av tv: n och lägger sig tillrätta i soffan. Efter en stund somnar han ifrån det och sover gott hela natten.

Till frukost äter han fil. När han tar ut filen från kylskåpet ser han att det är tre öl kvar. Tre öl av ett sexpack. Tre öl kvar när han själv druckit två. För visst drack han två? En ond aning. Sen två. Först, det här kan inte hända. Saker kan inte bara försvinna. En ölburk kan inte bara försvinna. Ändå har den gjord det. Den andra onda aningen. Att han inte minns. Att det är något fel på hans minne. Att det inte handlar om att han varit disträ eller blivit så koncentrerad att han bara druckit utan att tänka på det. Johan vet nämligen att han druckit precis två. Han har en ölsejdel som han använder vid specieIla tillfällen och igår var ett sånt tillfälle. Ölsejdeln rymmer en liter. Två ölburkar blir en liter öl och det är vad han har druckit. Är det nu så att han druckit tre så har det inte skett av misstag eller i matchens hetta. Utan det är bara helt blankt. Fel på minnet. De sparar all pant i en svart soppåse. Han går dit. Hittar tre ölburkar. Samma märke. Gårdagens skörd. Förbannat. Det är något som är fel. Fel på honom. Vill inte tro det. Det är det sista han vill tro. Alla andra förklaringar är bättre. Vad som helst. Sätter sig i bilen och ger sig iväg till jobbet. Upprepar för sig själv att det måste finnas en annan förklaring. Eller måste det ens finnas en förklaring. Kan det inte bara vara ett mysterium? När Johan kliver in på kontoret har han inga svar, ingenting. Bara tre tomma ölburkar som ramlar runt i skallen. Vardagens rutiner gör sitt. Mail, samtal och möten gör att han glömmer. Snart är den en vanlig dag. Han ser fram emot matchen ikväll, Sverige – Ukraina. En viktig match. Viktigt att få en bra start i turneringen. Några saker dyker upp och han får jobba över en stund. Väl hemma springer han på grannen. De blir stående och pratar. Grannen är trevlig men nu vill Johan bara komma in och kolla på matchen i lugn och ro. Hans stund. Hans egen stund. När han kommer in ringer han och pratar med frun och byter även några ord med barnen. Han struntar i att äta någon middag. Istället skär han upp extra mycket ölkorv. Ställer fram den tillsammans med resten av snacksen och slår på tv: n. Försnacket är i full gång. Johan går ut i köket och öppnar kylen. Det är bara två öl kvar. Morgonens tankar är tillbaka. Som om de aldrig lämnat honom. Han blir stående med kylskåpsdörren öppen. Hjärnan söker febrilt efter en förklaring. En historia letar sig fram. En historia som vill bli ihågkommen och berättad. Det är länge sen han läste den. Minns inte längre när eller var. En historia om en oinbjuden inneboende. Hur huvudpersonen upptäcker det genom att mat saknas i kylskåpet. Det fanns ett krypin bakom pannan där den objudna gästen bott. En osedd plats. Matchen börjar i vardagsrummet. Johan står kvar och stirrar in i kylskåpet. Tankarna rör sig fort. Det har bara gått några sekunder. Johan vet att han är iakttagen. Att det står en person i dörröppningen till köket. En person som druckit lika många öl som han själv. Och att när han stänger kylskåpsdörren kommer de stå och titta på varandra. Än så länge är han skyddad av ovetskap och av kylskåpsdörren. Vi lämnar honom där. Kylskåpsdörren öppen, Sverige Ukraina i fotbolls EM 2012 och med två öl kvar i kylen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: